Digitalfixarna

Om Digitalfixarna

Vi är en grupp erfarna datatekniker som hjälper företag och privatpersoner med installation av datorer, Laptops, surfplattor, skrivare och WiFi nätverk. Även installation/uppgradering av Windows 10, Photoshop, Office-, och antivirusprogram mm.
Om det gäller Digitala plattformar, E-handel, Webbhotell eller Webbdesign mm så hjälper Digitalfixarna dig.
Pga Corona kan vi inte göra hembesök men vi har mailsupport på E-post info@digitalfixarna.se eller via PM.

RUT-avdrag för dig som köpare:

Michael Bengtzing

Behöver du hjälp med din dator, laptop eller surfplatta?

Om du tycker att det verkar komplicerat att installera/uppgradera/reparera din datorutrustning, WiFi-nät eller datauttag/fiberanslutning, så vv ring till Digitalfixarna. Se Kontaktsidan eller maila till info@digitalfixarna.se alternativt skriv ett meddelande via PM. Du får 30% RUT-avdrag på arbetskostnaden.

WiFi-net

Går ditt WiFi-nätverk långsamt?

Det kan vara så att grannen kör på samma WiFi-kanal på nätet så de stör varann. Kör Bredbandskollen och starta mätningen. Kolla nedladdning, uppladdning, svarstid och jämför med vad du betalar för. Om du har långsamt WiFi-nätverk, ev. koppla in en fast LAN-kabel till Routern. Prova flytta din WiFi-router närmare din WiFi-mottagare. Om Mobilt Bredband, vv flytta Routern till ett fönster riktat mot Mobilmasten 4G/5G. Ev. koppla in extern antenn mm om du har radioskugga. Prova en annan WiFi-kanal mm.

Du kan enkelt analysera vilka WiFi-kanaler som nätverken kör på med en smart App. Det finns en gratis App som analyserar WiFi-nätverken. Du kan ladda ner gratis Appen via ditt favorit Play Store. Appen heter WiFi Analyzer Abdelrahman. Ladda ned Appen i din Mobil iPhone/Android eller i surfplattan iPad/Android. Efter nedladdning så starta Appen, dvs WiFi-analysen. Här är en bild över använda WiFi kanaler på frekvensen 2,4Ghz runt mitt hus i Karlskoga.

WiFi-kanaler

Enligt bilden så ligger den röda Wifi-kanalen ensam och bra, dvs den till höger. Jag bytte min röda WiFi-kanal till ledigt kanalnummer. I detta fall kanalnummer 10. Med WiFi-kanaländringen fick jag ett snabbare Internet som även har en längre räckvidd. Man behöver bara logga in i WiFi-routern och byta kanalnummer. Det gör man via ett vanligt Internet-fönster, tex Google-chrome, Mozilla Firefox eller Internet Explorer Edge mm. Överst i adressfältet där det tex brukar stå http://www.facebook.com, aftonbladet.se eller svt.se/play mm, byt ut adressen och knappa istället in siffror. Router-adressen kan vara tex 192.168.1.1 eller 192.168.1.8 mm. Det brukar stå på den vita klisterlappen på Routern eller i Router-manualen.

Om du inte har kvar Router-manualen kan man enkelt ladda ner pdf-dokumentationen för din Routern. I ett vanligt Internet-fönster, sök med Google efter Router-beteckningen som står på Routern eller på vita klisterlappen. Klicka på en Google träff som har din Routers pdf-manual. Läs pdf-filen med Adobe Acrobat Reader. Om du inte har Adobe Readern, Googla efter Acrobat Reader och ladda ned den gratis från Adobe. Läs pdf-manualen och kontrollera Router adressen, tex 192.168.1.1. Knappa nu in siffer-adressen till Routern överst i ditt Internet-fönster och logga in i routern. Det brukar vara användare admin och lösenordet som står i pdf-manualen eller på den vita klisterlappen på Routern. Router-inlogget brukar se ut så här.

Router 1

Gå nu in på de Trådlösa inställningarna/WiFi-inställningarna. I min Netgear Router ser det ut så här under Trådlösa inställningar för 2,4GHz.

Router 2

Ändra till ledig WiFi-kanalnummer enligt Appen WiFi Analyzer Abdelrahman. Jag hittade ett ledigt kanalnummer för mitt hus i Karlskoga enligt WiFi-analysen, på kanalnummer 10. Jag ändrade till kanalnummer 10 i Router-gränssnittet för trådlösa inställningar 2,4Ghz och sparade WiFi-kanalnumret. Var noga med att spara nytt kanalnummer i din WiFi-Router genom att trycka på Spara/Tillämpa/Save etc. Sedan starta om Routern, dvs dra ut strömmen i 10 sekunder, vänta och sätt tillbaka strömmen. Vänta ytterligare ca 5 minuter. Ev. starta även om Mobilen, surfplattan eller Laptopen för att få möjlighet att hitta det nya WiFi-kanalnumret.

Kör Bredbandskollen igen och starta mätningen. Kolla nedladdning, uppladdning och svarstid. Jämför med tidigare mätningen och se om det hjälpte att byta WiFi-kanalnummer. Om inte, koppla som sagt in en fast LAN-kabel till Routern, ev. byt LAN kabel till kategori 6, dvs 1GBit/s eller 6a 10GBit/s. Prova att även flytta din WiFi-router närmare din WiFi-mottagare. Ev. skaffa en Repeater som förlänger och vidaresänder WiFi-signalen. Om möjlighet koppla in Fiber eller bredband via Telia, Comhem, Bahnhof, Tele2 mm. Prova ytterligare en annan WiFi-kanal. Kontrollera åldern på Routern, ev. köp ny Router, dator, surfplatta, Laptop då teknikutvecklingen, prestandan dubbleras på 1,5 år på IT-utrustning.

Facebook

Instagram